اصل پرتو – قانون 80-20

اصل پارتو چیست ؟
اصل پارتو یا قانون 80:20 بیان می کند 20 درصد از عوامل 80 درصد مسائل را می افرینند و هشتاد درصد از عوامل سبب بیست درصد از مسائل هستند .

 

 

 

 

این موضوع که توسط ویلفرد پارتو ، اقتصاددان ایتالیایی مطرح شد قانون اثبات شده علمی نیست ولی به طور معمول در بیشتر امور اجتماعی و اقتصادی صادق است . مثلا گفته می شود حدود 80 درصد ثروت جامعه در اختیار 20 درصد افراد است . از این اصل برای شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت استفاده کرده اند و نموداری به نام پارتو ایجاد شده است .

نمودار پارتو نموداری است برای نشان دادن و دسته بندی اطلاعات تا معلوم شود چه علتهایی در شکل گیری معلول بیشترین نقش را دارند .

نمودار پارتو را می توان به عنوان اولین قدم در ایجاد بهبود در محیط کاری به کار برد . با یک نگاه به نمودار پارتو تمام افراد میتوانند ببینند که دو یا سه عامل بیشترین مسائل را بوجود آورده اند و تعداد زیادی از عوامل نقش بسیار کمی در ایجاد مشکلات داشته اند . بنابراین پایه ای برای فهم و درک مشترک بین افراد گروه ایجاد شده و تعریف اهداف دقیق برای دستیابی به میزان مشخص از بهبود میسر می گردد .

تجربه نشان داده است که به نصف رساندن مهمترین عامل ، بسیار ساده تر از کاهش اندک در میزان یک عامل کم اثر است . در حالی که تاثیر آنها بر روی کیفیت و بهبود ، درست برعکس خواهد بود .

اصل 80/20 :

قاعده هشتاد به بیست یکی از مفیدترین مفاهیم مدیریت بر زمان و زندگی می باشد.
ویلفردو پارتو مبتکر این اصل یک اقتصاددان ایتالیائی است که برای اولین بار در 1895 این قاعده را بیان کرد.
او متوجه شد اشخاص در جامعه او به دو گروه تقسیم می شوند:گروه محدود نخست که 20 درصد جمعیت را تشکیل می دهند و به لحاظ مالی و نفوذ در شرائط مطلوب قرار دارند.بقیه افراد که 80 درصد جمعیت را تشکیل می دهنددر پایین هرم جامعه قرار دارند.
پارتو بعدا به این نتیجه رسید که تمام فعالیتهای اقتصادی هم از اصل پارتو پیروی می کنند.به عنوان مثال 20 درصد از فعالیتهای شما باعث 80 درصد از نتایج شما می شوند-20 درصد از محصولات یا خدمات شما 80 درصد سود شما را پدید می آورند …
آیا می توانید حدس بزنید اشخاص معمولا کدام کار را به بعد موکول می کنند؟متاسفانه افراد اغلب انجام 20-10 درصد کارهای در اولویت اول را که اهمیت بیشتری دارند به تعویق می اندازند و بعد خود را با آن هشتاد درصد بعدی سرگرم می کنند که از اهمیت بسیار کمتری برخوردارند و به نتایج کار آنقدرها اضافه نمی کنند.
شما اغلب به کسانی بر می خورید که در تمام مدت روز کار می کنند اما بنظر می رسد کار کمی صورت می دهند.علت آن تقریبا همیشه اینستکه آنها کارهای کمتر ارزشمند را انجام می دهند اما انجام یک یا دو کار اصلی را به بعد موکول می کنند.
ارزشمندترین کارهایی که همه روزه می توانید انجام دهید اغلب سخت ترین و پیچیده ترین کارها هستند.اما اجر و پاداش آنها توام با کار آیی این کارها می تواند بسیار بالا باشد. از ان رو نباید تا آن 20 درصد بالای کارها را انجام نداده اید به سروقت آن هشتاد درصد بروید. قبل از شروع کارتان همیشه از خود بپرسید: (آیا این کار در زمره آن 20 درصد است یا در شمار 80 درصد ؟)

کتاب قورباغه ات را بخور – برایان تریسی

در سال ۱۹۰۶ یک اقتصاددان ایتالیایی به نام ویلفر دو پارتو در حین تحقیق راجع به توزیع ثروت در ایتالیا متوجه شد که ۸۰% ثروت کشورش در دست ۲۰% افراد است، او ۲۰% بانفوذ و ثروتمند را، اقلیت مهم و بقیه ۸۰% جمعیت جامعه را اکثریت کم اهمیت نامید، بسیاری از محققان این پدیده را در امور تخصصی خود مورد بررسی قرار دادند و به نتایج مشابه جالبی رسیدند.

پیشتاز مدیریت کیفیت، دکتر ژوزف جورانکه در سال ۱۹۴۰ در آمریکا می زیست، یک اصل جهان شمول را شناسایی کرد و آن را به پارتو نسبت داد، او این اصل را اصل پارتو یا قانون ۸۰/۲۰ نامید.

قانون مذکور یکی از مفیدترین مفاهیم موجود در زمینه مدیریت و زندگی است، به مثال های زیر توجه کنید:

۸۰% سود شما مربوط به ۲۰% از محصولات یا خدمات شماست.

۸۰% بیماران دچار ۲۰% بیماری ها می شوند.

۸۰% انبار شما از ۲۰% لوازم شما پر است.

۸۰% تصادفات مربوط به ۲۰% جرایم رانندگی است.

۸۰% شاخص سهام نربوط به ۲۰% شرکت هاست.

۸۰% مشکلات پرسنلی سازمان شما مربوط به ۲۰% کارکنان است.

جمله کلیدی قانون 80-20 :

۸۰% موفقیت شما مربوط به ۲۰% از فعالیت شماست.

ما اغلب افرادی را می بینیم که در تمام مدت کار می کنند، اما ظاهرا کار زیادی انجام نمی دهند، اما انجام یک یا دو کار اصلی را به بعد موکول می کنند.

قاعده کلی ۸۰/۲۰ می تواند به عنوان یک یادآوری روزانه در خدمت شما باشد و به ما یادآور شود که ۸۰% زمان و انرژی خود را بر ۲۰% آنچه واقعا مهم است متمرکز کنیم.

بدین منظور قبل از شروع هر کاری از خود بپرسیم: « آیا این کار در زمره ۲۰% مهم است یا ۸۰% کم اهمیت »

{loadposition hozour}

مدیر سایت

مدیر سایت حضور ::: مهندس کامپیوتر گرایش نرم افزار ::: CRM - مدیریت ارتباط با مشتری ::: Customer relationship management::: جوجه ای که از تخم بیرون آمد به تخم باز نمیگرده :::

مطالب مرتبط